Al geruime tijd is DBG Bouw- en Reststoffen, in opdracht van Staatsbosbeheer, bezig met de natuurontwikkeling in de Schippersplas te Rheezerveen. Hieronder een kort bericht van de stand van zaken tot nu toe.
Het plan bestaat uit het verondiepen van de zuidelijke helft van de Schippersplas en het verflauwen van de oevers, waardoor een gevarieerder waterleven zal ontstaan. Aan de zuidzijde zal een heuvel worden aangelegd die het zicht op de asfaltcentrale wegneemt en daarmee de natuurbeleving vergroot. Tegelijkertijd zal de heuvel een vleermuiskelder bevatten en steilwanden voor oeverzwaluwen. Daarnaast zullen de oevers door gerichte kap en snoei geschikter worden gemaakt voor de ijsvogel en de das. Beide soorten zijn al aanwezig en hun habitat wordt hiermee verbeterd. Door het lokale sleedoornstruweel te behouden, ontstaat mogelijk een gebied dat de beschermde sleedoornpage kan benutten voor haar ei-afzet. Voor het verondiepen van de plas en het aanleggen van de heuvel is in totaal circa 201.000 m3 grond nodig. Deze grond wordt aangevoerd via het werkterrein van ROVA/NTP waardoor geen belasting van het naastgelegen bosgebied plaatsvindt.
Vanaf december 2022 tot eind 2024 is in totaal 58.847 m3 materiaal verwerkt in de Schippersplas. De aanvoer was in 2024 minder intensief danin 2023. Toch is nu al een derde deel van het werk uitgevoerd. Tot dusver is er een verdeling van 75 % van de gebrachte grond klasse AW/schoon en betreft de overige 25% verwerkte grond klasse Industrie.
Bijna 90% van de verwerkte grond is gebiedseigen grond/baggermateriaal. Deze grond/baggerspecie is afkomstig uit de omgeving tot een maximale straal van 25 km rondom de plas. Een groot deel van deze grond en baggerspecie is afkomstig uit projecten van Waterschap Vechtstromen. Dit maakt dat het project ook een duurzame verwerking van secundaire grondstoffen kent en daarin bijdraagt aan een positieve CO2-footprint van ontwikkelingsprojecten in de omgeving.
In 2024 was is het water van de plas licht troebel. Dit komt door de opwerveling van kleine gronddeeltjes. De deeltjes bezinken langzaam naar de bodem. De kwaliteit van het water wordt gemonitord. Tevens wordt het grondwater rondom de plas twee jaarlijks gecontroleerd en het oppervlaktewater vier maal per jaar. Afwijkingen ten opzichte van de beginsituatie zijn niet waargenomen.

Vragen of interesse?
DBG bouw- en reststoffen adviseert, regisseert en realiseert. Heeft u vragen of interesse? Onze experts staan voor u klaar.
Contact opnemen